zaterdag 5 mei 2012

Denkhuis


Een tempel voor de goddelozen: idee van de Britse schrijver en filosoof Alain de Botton. Hij lanceerde het een tijdje geleden bij de verschijning van zijn nieuwste boek Religie voor atheïsten.
   Zijn voorstel betreft de bouw van een 46 meter hoge ranke toren die als een zuil zou moeten oprijzen tussen de kerkspitsen en kantoortorens van het zakenhart van Londen. De binnenkant van de zuil verbeeldt de ontstaansgeschiedenis van de aarde, incluis de nog jonge rol van de mensheid in die historie. Daarmee gunt De Botton atheïsten met behoefte aan een plek voor contemplatie hun eigen profane tempel. De Londense zuil zou de eerste van een reeks gebedshuizen voor heidenen moeten worden. Hij schijnt al de nodige sponsors achter zich te hebben. Nu de vergunningen nog.
   Op Engelse architectuurforums is er veel over te doen. Het meest gehoorde commentaar is dat atheïsten al genoeg eigen ‘tempels’ hebben, zoals de natuur, bibliotheken, universiteiten en utilitaire bouwwerken die gelden als triomfen van technisch kunnen. Je kunt ook nog het kritische punt maken dat De Bottons met een toren voor een misplaatste vorm kiest, omdat een béétje atheïst niet omhoog kijkt maar naar binnen.
   Het zij zo, maar ik vind het geweldig dat een man op een dag een idee bedenkt dat bij mijn weten nog nooit is geopperd, een idee voor een gebouw dat nog nooit is gebouwd, een architecturale vorm van bezinnig op het bestaan die los staat van welke religie dan ook. Er staat al zoveel betonnen gedachtenloosheid in onze steden – laten we eens een denkhuis bouwen, een monument van kalmte en overpeinzing tussen de bankpaleizen, woekerkantoren, consumptiehallen en koopgoten van het stadscentrum. En liefst een toren: een uitroepteken voor verstilling. Is er ergens een Nederlandse architect met een passend idee?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten