donderdag 21 mei 2015

Armand en uw gerief

 
Alleen al dat refrein: ‘Als er iemand van je houdt/ heb je het nooit meer koud./ Als er iemand om je geeft/ weet je weer waarvoor je leeft.’ 

Armand was gisteravond weer eens te gast bij De Wereld Draait Door. Matthijs van Nieuwkerk, die een zwak lijkt te hebben voor de Eindhovense troubadour, kondigde hem royaal aan als The Legend – je kon de hoofdletters horen.  Armand bleek een plaat te hebben gemaakt met Nederbietband The Kik. Het album met composities van Armand, bewerkt door The Kik, verschijnt 12 juni. Bij DWDD speelden ze samen het titelnummer ‘Iemand‘ met voornoemd citaat. Een loepzuivere smartlap, opgeruwd door de schurende stem van Armand.

Voordat hij aan het lied begon, wilde Armand even inhaken op een eerdere DWDD-gast. Hij schudde zijn uitbundige haardos en declameerde: ‘Word u aan alle kanten te vet/ duik meer met uw partner in bed./  Hebt u geen partner of geen lief/ kom dan zelf aan uw gerief.’ Hij sloot zijn levenslesje af met een grijns en een huppel. Met dank, naar valt aan te nemen, aan de cannabis. 

Hij blijft een uniek fenomeen. De tijdgeest kan waaien wat hij wil, Armand blijft zichzelf, al sinds hij meer dan 40 jaar geleden met ‘Ben ik te min’ doorbrak als zanger van eigengereide Nederlandstalige liedjes. Het grijs mag door zijn vuurrode haren heen schemeren, de dwarsheid staat nog steeds op zijn gelooide gezicht geschreven. Zijn hele verschijning ademt de forever Young-sfeer uit de tijden van hippie en provo. ‘Als je blowt,’ zei hij me eens, ‘blijf je altijd jong.’ 

Dat was zeven jaar geleden. Ik interviewde hem over zijn jonge jaren, in een serie over de jeugd van min of min bekende Nederlanders. Die van hem werd overheerst door astma. Hij was daardoor ziekelijk en belandde voor langere tijd in een revalidatieoord in Wijk aan Zee. Daar deed hij zijn eerste podiumervaring op door zijn mederevalidantjes te vermaken met liedjes van Johnny Jordaan en Tom Manders. Terug in Eindhoven schopte hij het in een talentenjacht tot Kampioen van de Kempen. Nota bene met de evergreen ‘Geef mij maar Amsterdam.’ Niet veel later stapte hij over naar de rock en de beat die zijn nieuwe kompanen van The Kik graag spelen. En nu speelt hij met The Kik zijn eigen liedjes. Is er weer eens een cirkel rond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten