vrijdag 8 mei 2015

Veemgebouw: de markt versus de muzen



Een officieel monument is het niet. Maar het is beslist wel monumentaal met zijn markante belijning en afgeronde hoeken. Het Veemgebouw in Eindhoven, een onderscheidend en imponerend stuk industrieel erfgoed, opgetrokken naast andere al even krachtige fabrieksgebouwen. Samen vormen ze Strijp S, het complex waar Philips groot werd en waar zich na het vertrek van dat concern vers, postindustrieel elan ontwikkelde en nóg ontwikkelt. 

Ook het Veemgebouw krijgt een nieuw leven. Op de begane grond komt in september dit jaar een grote markthal, waar allerlei aanbieders van verse etenswaren hun producten aan de man gaan brengen, zoals dat ook in Rotterdam met succes gebeurt. Een paar andere etages van het pand worden ingericht als parkeergarage; bovenin wordt gedacht aan horeca.

Dat hier een overdekte markt komt, kan geen passant ontgaan, want het nieuws staat – een tikje voorbarig – al met enorme letters op de gevel geplakt: VERSHAL HET VEEM. Dat is heel prettig voor de onderhavige onderneming. Maar de ingenieurs van Philips die het gebouw ontwierpen moeten zich wel in hun graf omdraaien, want hun schepping wordt fataal ontsierd door de metershoge witte letters. Het getuigt van een zeldzame ongevoeligheid voor de waarde van bijzondere architectuur als men zo’n topgevel bedelft onder een reclametekst en toestaat dat de markt met al haar brutaliteit de muzen overschreeuwt. 

Stel u voor dat een Louvre, een Sagrada Familia of een Taj Mahal vandaag of morgen verdwijnen achter hun in kolossale fonts opgetrokken titels. Of stel u uw eigen huis voor met op de gevel uw naam in drie meter hoge letters. Mensen zijn wel voor minder in het gesticht gestopt.

Zeker bij architectonisch sterke gebouwen heeft de gebruiker zich te voegen naar de esthetiek. De eigenaar van het Veemgebouw, woningbouwcorporatie Trudo, heeft veel goeds betekend voor Strijp S. Maar met de übergraffiti op het Veem bekladt Trudo ook haar eigen reputatie. De corporatie zou er goed aan doen het pand zo snel mogelijk te bevrijden van die plakletters en een vindingrijk ontwerper om een passend alternatief te vragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten